Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kríza na bojisku: Front je krehkejší, než sa z postupu Rusov zdá. Hrozí prielom, varujú analytici

14.03.2024, 18:00
Autor:
ČTKČTKjhrjhr
  • Ukrajinu trápi nedostatok munície. Moskva by mohla chýbajúci vojenský materiál využiť k zatlačeniu na oslabenej časti ukrajinskej obrany a dosiahnutie prielomu.
  • Generálny tajomník NATO tiež upozornil, že Ukrajincom nedochádza odvaha, ale munícia.
  • ISW sa vyjadrilo, že ukrajinské sily sa snažia zmierniť problémy spôsobené nedostatkom streliva tým, že ju prednostne prideľujú do tých sektorov frontu, ktoré čelia rozsiahlejším ruským útočným operáciám.

 

Súčasné ukrajinské línie sú oveľa krehkejšie, než by sa z pomalého ruského postupu na určitých úsekoch frontu mohlo zdať.

Dôvodom je nedostatok munície a ďalšieho vojnového materiálu, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusko by to mohlo využiť k zatlačeniu na oslabenej časti ukrajinskej obrany a dosiahnutie prielomu.

Hrozba postupu ruských jednotiek

ISW pripomína, že ukrajinský vrchný veliteľ generálplukovník Oleksandr Syrskij varoval, že existuje hrozba postupu ruských jednotiek hlboko do ukrajinských formácií v bližšie neurčených oblastiach frontu.

VIDEO: Spojené štáty oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov dolárov.

Inštitút tiež odkazuje na nemecký týždenník Der Spiegel, ktorý v marci zverejnil rozhovor s ukrajinskými veliteľmi, ktorí musia schraňovať muníciu kvôli jej nedostatku.

Velitelia denníku oznámili, že niektoré ukrajinské jednotky dokážu udržať svoje pozície iba v prípade, že Rusi „nezaútočia plnou silou“. Ukrajinci poznamenali, že bez ďalšej vojenskej pomoci „takto dlho nevydržia“.

ISW sa vyjadrilo, že ukrajinské sily sa snažia zmierniť problémy spôsobené nedostatkom munície tým, že ju prednostne prideľujú do tých sektorov frontu, ktoré čelia rozsiahlejším ruským útočným operáciám.

image

Ruské jednotky v pohraničí s Ukrajinou odrážajú ďalší útok diverzantov, tvrdí Moskva

„Nižšia intenzita ruských ofenzívnych snáh proti sektorom, ktoré v súčasnosti nemajú prioritu, pravdepodobne zastiera riziká pre ukrajinské sily v týchto oblastiach vyplývajúce z nedostatku munície,“ píšu analytici.

Súčasnú frontovú líniu ISW vyhodnocuje ako pravdepodobne nestabilnú. Varuje, že ruské sily môžu v krátkom čase ťažiť zo svojej súčasnej iniciatívy a oslabenia niektorých ukrajinských obranných línií a dosiahnuť prielom.

Analytici naliehajú na západnú pomoc

„Včasné zásobovanie ukrajinských jednotiek západnými zdrojmi je nevyhnutné, aby Rusko nemohlo identifikovať a využiť príležitosť na prielom na zraniteľnom úseku frontu,“ naliehajú analytici na západnú pomoc.

Tá sa teraz pozastavila kvôli vnútropolitickým sporom v americkom Kongrese. Európski činitelia priznávajú, že nemajú momentálne dostatok prostriedkov na nahradenie amerických vojenských dodávok.

Tento nedostatok sa pokúsila aspoň na chvíľu vyriešiť česká iniciatíva nákupu munície mimo Európskej únie. Britský denník The Daily Telegraph ju vyzdvihol s tým, že pomohla zastaviť Ukrajincom ruský postup pri Avdijivke, pretože nemuseli na tomto úseku muníciou toľko šetriť.

image

Česká iniciatíva prišla včas, Ukrajina nemusí šetriť muníciu. Armáda prestala ustupovať

Podľa vojenských pozorovateľov je však spomalenie ruského postupu po obsadení Avdijivky skôr dané vyčerpaním inváznych síl, ktoré majú mohutné straty a musia čakať na doplnenie záloh.

ISW tiež poznamenáva, že došlo k spomaleniu ruského tlaku v tejto oblasti. Zároveň ale zdôrazňuje, že Rusi si tu uchovávajú schopnosť „zintenzívniť útočné operácie v okamihu, ktorý si zvolia“.

Stoltenberg: Ukrajina má odvahu, ale munícia schádza

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg tiež upozornil, že Ukrajincom nedochádza odvaha, ale munícia. Preto Ukrajina potrebuje ešte viac podpory a potrebuje ju ihneď.

Stoltenberg zverejnil výročnú správu Severoatlantickej aliancie za rok 2023. Podľa neho má NATO za sebou v minulom roku veľké množstvo úspechov.

Podarilo sa posilniť obranu celej Aliancie. V stave pripravenosti je teraz viac aliančných síl a členské štáty navýšili svoje výdavky na obranu. „Svet sa stal nebezpečnejším, ale NATO sa stalo silnejším,“ vyhlásil šéf Severoatlantickej aliancie.

image

Štyria Rusi chceli na front poslať otrávené jedlo. Zadržala ich tajná služba, hrozí im 20 rokov za mrežami

Citoval tiež nedávny prieskum verejnej mienky v krajinách aliancie, podľa ktorého je podpora NATO na oboch stranách Atlantiku veľmi silná. "Napríklad v USA by teraz len 13 percent opýtaných hlasovalo proti vstupu krajiny do aliancie," uviedol Stoltenberg.

Obyvatelia aliančných krajín rovnako vo veľkom podporujú Ukrajinu a jej obranu proti ruskej agresii. Táto podpora musí podľa šéfa NATO pokračovať, pretože každý výpadok v dodávkach má veľké dopady na bojisku.

"Bolo by historickou chybou nechať Putina vyhrať," poznamenal generálny tajomník Aliancie.

 

 

01 - Modified: 2024-03-11 09:44:46 - Feat.: 1 - Title: Rusko dokáže vyrábať trikrát viac delostreleckej munície ako USA a Európa pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-03-11 08:44:35 - Feat.: 1 - Title: Trump nechce dať na vojnu na Ukrajine ani cent, povedal Orbán po stretnutí s americkým exprezidentom 03 - Modified: 2024-03-09 13:00:50 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty počítali s reálnou možnosťou ruského jadrového útoku na Ukrajinu, píše CNN 04 - Modified: 2024-03-08 19:45:09 - Feat.: 1 - Title: Traja francúzski výrobcovia zbraní a vojenského materiálu začnú vyrábať na Ukrajine 05 - Modified: 2024-03-08 17:51:27 - Feat.: 1 - Title: Pomoc Ukrajine po kvapkách už nefunguje, vyhlásil Kuleba. Kyjev potrebuje neobmedzené dodávky zbraní
01 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:07