Aktivistka Delois Blakelyová protestuje pred nigérijským veľvyslanectvom v New Yorku. FOTO: FlickrFOTO: Flickr
StoryEditor

Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov

Ozbrojení zločinci útočia na školy v niektorých častiach Nigérie. Unášajú študentov aj učiteľov.

Za posledných desať rokov stúpol v Nigérii počet útokov na školách. Najznámejším incidentom bol hromadný únos 276 študentiek zo školy v meste Chibok v štáte Borno na severovýchode Nigérie v roku 2014. Tento incident viedol k celosvetovému rozhorčeniu a kampani “Vráťte nám naše dievčatá“. Nebol však posledný.

Naposledy zločinecké skupiny (bežne označované ako banditi) zaútočili 7. marca v oblasti Chikun v štáte Kaduna na severozápade krajiny. Zo základnej školy LEA Kuriga uniesli približne 286 žiakov a učiteľov. O niekoľko týždňov neskôr orgány štátu Kaduna oznámili prepustenie 137 z unesených študentov.

Oluwole Ojewale v nedávnej štúdii analyzoval dynamiku násilia banditov voči vzdelávacím zariadeniam v severozápadnej Nigérii. Jeho štúdia zachytila 52 incidentov od roku 2013 do mája 2023.

Prečo sú terčom útokov školy 

Uskutočnil hĺbkové kvalitatívne rozhovory s učiteľmi a ďalšími pracovníkmi v školstve, obyvateľmi, obeťami, banditmi aj s ľuďmi, ktorí sa odvrátili od organizovaného zločinu. Taktiež použil informácie z projektu Armed Conflict Location and Event Data, ktorý mu poskytol údaje o mieste a udalostiach ozbrojených konfliktov.

Prišiel na tri kľúčové dôvody, prečo boli školy a študenti terčom útokov.

1. Zlyhanie riadenia. Strategické zameranie na študentov a školy by sa malo analyzovať v súvislosti so zlyhaním správy vecí verejných a znižujúcej sa prítomnosti vlády. To umožňuje nárast násilia voči obyvateľstvu vo všeobecnosti. 

V odľahlých dedinách a mestách štátni bezpečnostní agenti prakticky neexistujú a dohľad je naďalej veľmi slabý. Niekoľko bezpečnostných pracovníkov potvrdilo, že situácia sa zhoršila kvôli nedbanlivosti vlády. Školy vo väčšine obcí totiž neboli strážené.

2. Lokalita škôl. Na severozápade krajiny sa útočiskom ozbrojených skupín stali veľké lesné oblasti. Väčšina škôl sa nachádza na okraji dedín a v odľahlých častiach lesov, kde banditi voľne operujú.

3. Zraniteľnosť detí. Ich fyzická a duševná nezrelosť, obmedzené schopnosti a závislosť od dospelých robia študentov zraniteľnými. Je známe, že únoscovia požadujú výkupné. Banditi tiež uskutočňujú hromadné útoky a únosy študentov, aby podporili atmosféru strachu. Rozsiahle únosy sú v centre pozornosti médií, ktoré vykresľujú vládu ako neschopnú a dodávajú banditom odvahu.

Vplyv na vzdelanie

Útoky a únosy banditov s cieľom získať výkupné ovplyvňujú vzdelávanie a študentov tromi základnými spôsobmi:

Straty na životoch. Štúdia ukázala, že násilie banditov voči vzdelávacím zariadeniam a študentom začalo narastať od roku 2020. Od roku 2013 do roku 2019 boli útoky banditov na študentov a vzdelávacie zariadenia prerušované. V roku 2021 prudko vzrástli na 25 incidentov a 25 obetí.

V roku 2022 bolo zaznamenaných 15 incidentov a tri smrteľné prípady. V centre pozornosti banditov zostáva nezákonný zisk z únosov a nie nevyhnutne zabíjanie obetí. Preto je počet incidentov často vyšší ako počet úmrtí. V dôsledku útokov na školy a študentov bolo od roku 2013 do 19. mája 2023 zabitých celkovo 51 osôb.

Bremeno strachu a sexuálneho násilia. Školáčky sa stávajú obeťami znásilnenia zo strany banditov. V dôsledku toho znášajú priamu fyzickú ujmu, traumu a vylúčenie zo spoločnosti. Niektoré nemajú prístup k zdravotníckym službám.

Nútené vysídľovanie a klesajúci počet žiakov v školách. Tento vývoj vyvoláva veľmi vážne obavy u väčšiny obyvateľov severozápadnej časti krajiny. Potvrdili, že stovky študentov ročne zanecháva štúdium v dôsledku činnosti banditov v ich komunitách.

Ďalší, ktorí sa rozhodli do škôl zapísať, nakoniec nenastúpili, čím sa v týchto komunitách zvýšil počet detí, ktoré nechodia do školy. Niektorí školáci boli násilne presídlení do Kaduny, Zarie, Kany, Sokoty a ďalších miest. Stali sa z nich deti bez domova žijúce na verejných priestranstvách.

Deti, ktoré nechodia do školy, by sa mohli stať zdrojom náboru pre skupiny násilného extrémizmu a zločinecké gangy, čo by v nasledujúcich rokoch vytvorilo ďalší bezpečnostný problém.

image

Dievčatá na vyučovaní V Nigérii FOTO: Flickr

FOTO: Flickr

Oluwole Ojewale

Článok The Conversation autorsky doplnila Viktória Novotňaková. Text vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid.
image

Logo HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-12 17:39:22 - Feat.: - Title: Nigérijská armáda zabila, zranila alebo pozatýkala stovky ozbrojencov 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 04 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 05 - Modified: 2024-04-05 17:23:33 - Feat.: - Title: V Nigérii vyčíňali ozbrojenci. Pri strete medzi pastiermi a farmármi prišlo o život 21 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:54