Nákladné plavidlo Dali, ktoré narazilo do mosta a spôsobilo jeho zrútenie v Baltimore. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rušný prístav v Baltimore sa môže po tragickom zrútení mosta čiastočne otvoriť do konca apríla

05.04.2024, 12:29
Autor:
ČTKČTK

Jeden z najrušnejších prístavov v USA je po nehode z 26. marca úplne ochromený. Lode nemôžu ísť dnu ani von po tom, ako sa do vody zrútila oceľová konštrukcia mosta cez ústie rieky Patapsco.

Plavebný kanál pri prístave v americkom meste Baltimore by mohol byť znovu čiastočne v prevádzke do konca apríla po tom, ako ho uzavrel pád mosta spôsobený nárazom obrovskej kontajnerovej lode.

S týmto odhadom prišli vo štvrtok armádni inžinieri pracujúci na odpratávaní trosiek. Predbežný harmonogram tak oznámili deň pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena v meste neďaleko Washingtonu.

Ochromený prístav

Jeden z najrušnejších prístavov v USA je po nehode z 26. marca úplne ochromený. Lode nemôžu ísť dnu ani von po tom, ako sa do vody zrútila oceľová konštrukcia mosta cez ústie rieky Patapsco. Úrady už minulý týždeň varovali, že jej odstránenie bude veľmi zložité.

Armádni experti plánujú do štyroch týždňov vytvoriť plavebný kanál, ktorý by umožnil jednosmernú prevádzku. Vo vyhlásení uviedli, že by bol 85 metrov široký a desať metrov hlboký a mohli by ním preplávať lode s kontajnermi či naložené automobily. Obnoviť bežnú prevádzku chcú lídri operácie do konca mája.

image

Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný

Guvernér štátu Maryland minulý týždeň uviedol, že časť oceľovej konštrukcie mosta severne od miesta havárie bude rozrezaná na kusy, ktoré bude možné zdvihnúť žeriavom na čln a previezť do neďalekého areálu. Po dokončení tejto fázy prác bude možné do oblasti presunúť viac remorkérov, člnov a lodí a ďalej práce urýchliť.

Nehoda nákladnej lode

Do podperného piliera mosta pred desiatimi dňami narazila nákladná loď singapurskej spoločnosti, nad ktorou posádka kvôli poruche stratila kontrolu. Pred nárazom stačila vyslať tiesňový signál, čo umožnilo polícii zastaviť premávku na moste.

Do bezpečia sa však nedostala skupina robotníkov, ktorí na moste opravovali vozovku. Dvaja z nich prežili, ďalších šesť podľa úradov zomrelo.

Americkí činitelia čoskoro po zrútení mosta ubezpečovali, že nič nenasvedčuje tomu, že by bolo dôsledkom útoku. Pozadie incidentu sa stále vyšetruje, pričom podľa informácií agentúry Bloomberg by federálni činitelia mohli v najbližších dňoch zverejniť predbežný posudok.

Dnes do Baltimoru zamieri prezident Biden, ktorý má na programe leteckú obhliadku prístavu aj stretnutie s federálnymi a lokálnymi činiteľmi. Okolo 14: 30 miestneho času (20:30 nášho času) by sa mal k situácii vyjadriť pred televíznymi kamerami, načo sa stretne tiež s najbližšími zosnulými robotníkmi.

Biden už sľúbil, že federálna vláda zaplatí prestavbu zničeného mosta Francis Scott Key Bridge a už na pomoc štátu Maryland vyčlenila 60 miliónov dolárov. Proces bude pravdepodobne výrazne nákladnejší a mohol by zabrať aj niekoľko rokov, napísal denník The New York Times.

01 - Modified: 2024-03-31 06:25:00 - Feat.: 1 - Title: Vodné žeriavy aj zvyšky ocele. USA začali odstraňovať trosky mosta v Baltimore, prístav je blokovaný 02 - Modified: 2024-03-28 22:03:34 - Feat.: 1 - Title: Štát Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov. Bývala na ňom hustá premávka 03 - Modified: 2024-03-28 11:16:58 - Feat.: 1 - Title: Prístav v Baltimore je blokovaný, škody sa rátajú každý deň
01 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 02 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým 04 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 05 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:15