Petr Bystroň. FOTO: Wikimedia.com
StoryEditor

Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády

08.04.2024, 13:47
Autor:
ČTKČTK

Podľa nemeckého poslanca by česká vláda premiéra Petra Fialu mala vysvetliť, či v jeho kauze nekonala pod tlakom zo zahraničia, napríklad z Berlína či z NATO.

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) a dvojka straníckej kandidátky pre voľby do Európskeho parlamentu Petr Bystroň cíti po dnešnom rokovaní predsedníctva strany jasnú podporu.

Bystroň to povedal po tom, čo vedenie strany vysvetlil podozrenie, že dostával úplatky od proruskej siete. Bystroň prijímanie peňazí odmietol. Prezídium AfD vo vyhlásení zaslanom médiám oznámilo, že poslanca musí považovať za nevinného.

image

Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec

Spomínané podozrenia podľa informácií českého Denníka N a nemeckého magazínu Der Spiegel vyslovila česká Bezpečnostná informačná služba (BIS). V tejto súvislosti obe médiá spomenuli teraz zablokovaný proruský portál Voice of Europe, ktorému Bystroň v minulosti poskytoval rozhovory.

Podľa Bystroňa by teraz česká vláda premiéra Petra Fialu mala vysvetliť, či v jeho kauze nekonala pod tlakom zo zahraničia, napríklad z Berlína či z NATO.

Bystroň podozrenia odmietol

"Áno, výsledok je jasná podpora," povedal Bystroň po zasadnutí predsedníctva strany, ktoré dnes rokovalo cez telefón. "Nič iné som nečakal," uviedol.

Vedenie strany vo vyhlásení oznámilo, že Bystroň všetky podozrenia odmietol a že svoje tvrdenia predloží písomne.

image

Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu

"V súčasnosti musí predsedníctvo vychádzať z neviny pána Bystroňa," uviedla AfD. Stranícke špičky ďalej poznamenali, že majú záujem o plné vysvetlenie kauzy. "Žiadame preto tých, ktorí tvrdia, že majú indície a dôkazy, aby ich poskytli pre vyšetrovanie," dodalo vedenie.

AfD podľa Bystroňa nepripustí, aby do volebnej kampane strany zasahovali cudzie tajné služby.

Bystroň: Česká vláda musí vysvetliť zverejnenie kauzy 

"Nedovolíme, aby zahraničné tajné služby diktovali našu volebnú kampaň cez manipulatívne obvinenia. Teraz musí Fialová vláda vysvetliť, či zverejnenie vzniklo tlakom zo zahraničia a akú úlohu tu zohrali NATO a nemecká vláda," uviedol Bystroň k okolnostiam zverejnenia svojej kauzy možného uplácania.

Spolkový poslanec, ktorý je českého pôvodu, poznamenal, že je potrebné sa venovať aj dôveryhodnosti českej kontrarozviedky BIS a možnému ovplyvňovaniu Čechov Nemeckom.

image

Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu

Bystroň už pred týždňom listom ubezpečil vedenie AfD, že žiadne peniaze od spolupracovníkov Voice of Europe ani od Rusov nebral. V strane napriek tomu podľa denníka Bild panovala s jeho vysvetlením nespokojnosť, list v tejto súvislosti spomenul predovšetkým spolupredsedníčku Alici Weidelovú.

Spolupredseda Tino Chrupalla, ktorý AfD vedie spoločne s Weidelovou, ale televízii ARD povedal, že zatiaľ nevidí dôvod, prečo sa od Bystroňa dištancovať.

Pred dnešným rokovaním niektoré nemecké médiá uvádzali, že poslanec čelí rastúcemu tlaku z radov spolustraníkov. "Atmosféra bola veľmi vecná," uviedol Bystroň o priebehu zasadnutia predsedníctva.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:09