Budova amerického Kapitolu vo Washingtone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie

20.04.2024, 16:08
Autor:
ČTKČTK

Americké médiá očakávajú, že návrhy snemovňa schváli. Následne by ich musel podporiť ešte Senát.

Americká Snemovňa reprezentantov dnes začala prerokúvať sériu štyroch zákonov, ktoré zahŕňajú vojenskú a finančnú podporu Ukrajine, Izraelu i Taiwanu.

Obsahujú tiež nové sankcie proti iránskym a ruským predstaviteľom, pripravujú pôdu pre zákaz sociálnej siete TikTok v USA a možné využitie zmrazených ruských na aktíva na podporu Ukrajiny. Americké médiá očakávajú, že návrhy snemovňa schváli. Následne by ich musel podporiť ešte Senát. Hlasovanie sa očakáva pred 19.30 h SELČ.

Predseda Snemovne reprezentantov, republikán Mike Johnson pôvodne jednotné zákonné opatrenie rozdelil na štyri, aby zabezpečil, že odpor skupiny zákonodarcov voči jednej časti nebude znamenať odmietnutie celého balíka, uvádza denník The New York Times (NYT).

Médiá podotýkajú, že Johnson zákony na hlasovanie na pléne predložil s podporou demokratov a napriek opozícii konzervatívneho krídla Republikánskej strany.

"Johnson dal prednosť národnému záujmu pred svojím vlastným," predniesol úvodom dnešnej rozpravy predsedov stranícky kolega a predseda výboru pre zahraničné veci Michael McCaul.

Demokratický kongresman Gregory Meeks zdôraznil historický význam dnešného hlasovania.

"Niekedy človeku nedochádza, ako môžu jeho činy dopadnúť na životy ešte nenarodených detí. Toto plénum väčšinou spolieha na väčšinu jednej strany, že presadí svoju vôľu, zatiaľ čo menšina za ňu nikdy nehlasuje," uviedol Meeks. "Demokrati si však uvedomujú, aký je tento moment významný... pre bezpečnosť slobodného sveta," dodal.

Johnsonov program dnešnej schôdze prijalo plénum v piatok väčšinou 316 ku 94 hlasom, teda s podporou demokratov.

Po skončení rozpravy sa vo večerných hodinách SELČ očakáva hlasovanie; najprv o zákone o sankciách na predstaviteľov Ruska, Iránu a niektorých islamistických organizácií a využití zmrazených ruských aktív, potom o vojenskej pomoci americkým partnerom v juhovýchodnej Ázii, potom o pomoci Ukrajine a nakoniec o pomoci Izraelu.

Zákony týkajúce sa vojenskej pomoci obsahujú podporu 60,8 miliardy dolárov pre Ukrajinu brániacu sa ruskej invázii, 26 miliárd dolárov pre Izrael a na humanitárnu pomoc v regióne, vrátane Pásma Gazy, a osem miliárd dolárov pre Taiwan a ďalších amerických spojencov v juhovýchodnej Ázii.

01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 03 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 04 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 05 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 02:25