Miestny obyvateľ kráča okolo krátera po ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol niekoľko budov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc

21.04.2024, 12:10
Autor:
ČTKČTK

Podľa amerického inštitútu ISW je už teraz na niektorých miestach bojiska viditeľné zintenzívnenie ruských operácií.

Rusko by v najbližších týždňoch mohlo vystupňovať útočné operácie a raketové a dronové údery na Ukrajinu, aby využilo obdobie, kým do krajiny dorazí nová americká vojenská pomoc.

Podľa denníka Ukrajinska pravda to vo svojej pravidelnej analýze uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Vojenská pomoc 60 miliárd

V sobotu americká Snemovňa reprezentantov po mesiacoch vnútropolitických sporov prijala návrh zákona o vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 60,8 miliardy dolárov.

Kým bude pomoc dodaná, musí návrh zákona ešte schváliť americký Senát a podpísať prezident Joe Biden. Vzhľadom na to a k logistickým krokom spojeným s vyslaním pomoci na ukrajinský front sa nová podpora na ukrajinskom bojisku podľa denníka neprejaví ešte niekoľko týždňov.

"Situácia na fronte sa preto v tom čase bude pravdepodobne naďalej zhoršovať, zvlášť ak ruské jednotky zosilnia útoky, aby využili obmedzené doby pred príchodom novej americkej pomoci," píše sa v správe ISW.

Podľa amerického inštitútu je už teraz na niektorých miestach bojiska viditeľné zintenzívnenie ruských operácií, ktoré podľa inštitútu súvisia s abnormálne suchým jarným počasím a tiež s nedostatkom zbraní a munície ukrajinskej armády.

Inštitút pre štúdium vojny ale súčasne uvádza, že ruské jednotky za posledných šesť mesiacov dosiahli na ukrajinskom bojisku iba taktické úspechy a nie je pravdepodobné, že by sa im podarilo prelomiť frontovú líniu.

Hrozba pretrváva

Rusi napriek tomu môžu zaznamenať operatívne významné zisky, pričom možno predpokladať, že uprednostnia oblasti, kde sa ukrajinská obrana zdá byť relatívne krehká, napríklad západne od Avdijivky, alebo oblasti, kde sú ruské jednotky v dosahu operačne významných cieľov, ako je mesto Časiv Jar.

"Hrozba operačne významného ruského postupu v nadchádzajúcich týždňoch pretrváva, aj keď ukrajinské velenie môže teraz cítiť väčšiu voľnosť podstúpiť krátkodobé riziká s ubúdajúcimi zásobami, aby takémuto postupu zabránilo, keď vie, že čoskoro dorazí ďalší materiál," podotýka ISW.

Dá sa tiež predpokladať, že vzhľadom na schválenie americkej pomoci Ukrajine ruské velenie zváži zmeny vo svojich plánoch na rozsiahlu ofenzívu, ktorú sa chystá začať v júni, píše ISW. Ukrajina by však do júna mala byť v podstatne lepšej pozícii ako teraz, dodáva inštitút.

01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 13:27:06 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 04 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 05 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:03