Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať

23.04.2024, 19:35
Autor:
ČTKČTK

Niektoré členské krajiny Európskej únie sa nechcú vzdať svojich systémov Patriot, Francúzsko váha ohľadom dodávky ďalšieho systému SAMP-T.

Mnohé európske štáty vrátane Francúzska nie sú príliš ochotné vzdať sa v prospech Ukrajiny svojich najmodernejších prostriedkov protivzdušnej obrany, tvrdí francúzsky denník Le Monde.

Niektoré členské krajiny Európskej únie sa nechcú vzdať svojich systémov Patriot, Francúzsko váha ohľadom dodávky ďalšieho systému SAMP-T, napísal francúzsky denník.

Žiadny konkrétny sľub

Summit Európskej únie sa síce minulý týždeň zhodol, že je potrebné poskytnúť Ukrajine prostriedky protivzdušnej obrany, šéfovia vlád jednotlivých krajín si ale dávali dobrý pozor, aby v tomto ohľade neurobili žiadny konkrétny sľub, napísal Le Monde.

Pripomenul, že k dodávkam systémov vyzýval na okraj summitu tiež generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý vyhlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného priestoru je väčšou prioritou ako dodržanie interných štandardov Severoatlantickej aliancie ohľadom vybavenia.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

Nemecko už Ukrajine v súčinnosti s Holandskom poskytlo dva zo svojich 12 systémov Patriot a prisľúbilo dodanie tretieho. "Ďalšie krajiny sa s nimi (Patriotov) ale odmietajú rozlúčiť," povedal denníku nemenovaný diplomat.

Z členských krajín Európskej únie majú tieto americké systémy k dispozícii okrem dvoch menovaných aj Španielsko, Grécko, Poľsko alebo Rumunsko. Posledné dva menované štáty susedia s Ukrajinou a Poľsko tiež s Bieloruskom, o to väčšie sú ich obavy zo zabezpečenia vlastnej obrany.

Pomalé dodávky

Francúzsko je podľa denníka pod tlakom, aby poskytlo ďalší komplex SAMP-T, ktorému sa tiež hovorí Mamba a ktorý je európskou obdobou Patriotu. K jeho poskytnutiu vyzval minulý týždeň na summite G7 francúzskeho ministra zahraničných vecí Stéphana Séjourného jeho ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba.

Lenže Paríž a Rím sa len neochotne lúčili aj s prvým systémom, ktorý už na Ukrajinu spoločne dodali. V najbližšom čase sa pokrok ohľadom ďalšej dodávky nečaká, uviedol Le Monde. "Pracujeme na tom v rámci francúzskej správy, ako aj s naším talianskym partnerom, ale rýchlu reakciu nečakáme," povedal denníku jeho nemenovaný zdroj.

Na poskytnutie prostriedkov protivzdušnej obrany Ukrajine vyzýva opakovane členské krajiny aj koordinátor zahraničnej a obrannej politiky Európskej únie Josep Borrell.

 Ten v nedávnom rozhovore s francúzskym denníkom na štáty dvadsaťsedmičky apeloval, aby systémy pre Ukrajinu nakúpili, ak ich nemajú. Poznamenal, že takéto riešenie vyjde lacnejšie, ako sa podieľať na obnove zničenej infraštruktúry počas ruskej invázie na Ukrajinu.

Od začiatku ruskej invázie dostala Ukrajina okrem iného tri batérie systémov Patriot od Nemecka, Holandska a USA, 12 systémov Iris-T od Nemecka a 12 komplexov NASAMS od Washingtonu, zhrnul Le Monde. Podľa neho sú ale tieto zbrane stále nedostatočné na to, aby Ukrajina dokázala ochrániť celé svoje územie.

01 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: 1 - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: 1 - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria
01 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:10