Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Riešenie vojny na Ukrajine by malo byť politické, zhodli sa Si Ťin-pching a Putin

16.05.2024, 10:22
Autor:
ČTKČTK

Obaja lídri tiež vyjadrili odpor voči "uzavretým" politickým alianciám v regióne juhovýchodnej Ázie, kde Čína súperí o vplyv predovšetkým s USA.

Čínsky prezident Si Ťin-pching po rokovaní s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyjadril nádej, že sa do Európy vráti mier a Čína v tom zohrá konštruktívnu úlohu, píše agentúra Reuters. Lídri dnes hovorili na tlačovej konferencii pri Putinovej dvojdňovej návšteve Číny.

Ruská invázia na Ukrajinu bola podľa očakávania jednou z prerokovávaných tém. Si Ťin-pching a Putin sa zhodli, že riešenie konfliktu by malo byť politické. Rusko v posledných týždňoch však začalo na Ukrajine ofenzívu v novom smere, a to na Charkov na severovýchode krajiny.

image

Čína je pripravená pracovať s Ruskom. Si Ťin-pching s Putinom rokoval o upevnení vzťahov a spolupráce

Putin tiež Si Ťin-pchingovi poďakoval za jeho mierové iniciatívy ohľadom Ukrajiny. Čína vlani vo februári, k príležitosti prvého výročia ruskej invázie do susednej krajiny, predstavila plán "politického dojednania ukrajinskej krízy", ktorý okrem iného požaduje zastavenie bojov a obnovenie mierových rozhovorov.

Čína na rozdiel napríklad od Iránu priamo nedodáva Rusku zbrane na použitie na Ukrajine, podľa predstaviteľov Spojených štátov však poskytuje Moskve materiály takzvaného dvojitého použitia, teda pre civilné aj vojenské využitie, a sprístupňuje Rusku satelitné zábery využiteľné vo vojne proti Ukrajine.

Putin podľa Reuters uviedol, že je "logické", že jeho prvá cesta po prezidentskej inaugurácii mierila práve do Číny. Si Ťin-pchingovi poďakoval za vrelé prijatie a povedal, že vzťah Pekingu a Moskvy je ukážkovým príkladom medzinárodnej spolupráce.

Na programe rokovania boli podľa Putina "všetky oblasti", konkrétne však plánujú Rusko a Čína rozvinúť spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky a dopravy.

image

Švajčiarska mierová konferencia o Ukrajine bez Ruska bude podľa Kremľa zbytočná. V hre je aj účasť Číny

Obaja lídri tiež vyjadrili odpor voči "uzavretým" politickým alianciám v regióne juhovýchodnej Ázie, kde Čína súperí o vplyv predovšetkým s USA. Spojené štáty sú súčasťou trojstranného vojenského paktu AUKUS s Austráliou a Britániou, spolupracujú tiež s Japonskom a Južnou Kóreou. USA podľa svojich vyhlásení chcú odradiť Čínu od agresívnej expanzie, predovšetkým od tej smerom na demokraticky fungujúci ostrov Taiwan, ktorý Čína považuje za svoju provinciu.

"Pre uzavreté vojensko-politické aliancie nie je miesto. Domnievame sa, že vytváranie takýchto aliancií je veľmi škodlivé a kontraproduktívne," povedal Putin po boku čínskeho prezidenta.

Putin avizoval, že v druhý deň svojej čínskej návštevy sa vydá do mesta Charbin na severe krajiny, kde sa zúčastní na otvorení obchodného a investičného veľtrhu. S premiérom Li Čchiangom bude rokovať predovšetkým o ekonomike.

01 - Modified: 2024-06-01 13:25:00 - Feat.: - Title: Taliansko varuje pred "unáhlenými" presunmi zbraní na Ukrajinu 02 - Modified: 2024-06-01 12:07:06 - Feat.: - Title: Zelenskyj vystúpi na bezpečnostnej konferencii v Singapure 03 - Modified: 2024-06-01 08:39:23 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil na Ukrajine energetické zariadenia v piatich regiónoch 04 - Modified: 2024-06-01 05:34:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval za povolenie útočiť americkými zbraňami na ciele v Rusku 05 - Modified: 2024-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Švédske kladivo na ruské „zázračné“ bomby. Lietajúci radar otvorí F-16 oči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. jún 2024 22:54