TASR/AP
StoryEditor

Corbyn skúsi vypísať predčasné voľby. Mayovú majú chcieť lídri konzervatívcov vymeniť

25.06.2017, 16:23
Autor:
ČTKČTK
V piatok Corbyn prvýkrát v prieskumoch predstihol Mayovú.

Líder britskej opozície Jeremy Corbyn sa chce pokúsiť o vypísanie nových parlamentných volieb. Uviedol to pre denník Daily Mirror. V piatok ho uvítali ako rockovú hviezdu návštevníci hudobného festivalu Glastonbury. Špekuluje sa tiež o nahradení Theresy Mayovej na čele konzervatívcov, vystriedať by ju mohol podľa zákulisných informácií aj minister financií Philip Hammond.

Mayovej vláda nemusí uspieť v hlasovaní o dôvere

Corbyn okrem výroku o vypísaní predčasných volieb tiež povedal, že považuje za "nezmyselné", keď sa šéfka vlády môže udržať pri moci, hoci "zrejme nie je schopná dohodnúť sa dva týždne po voľbách (na podpore) s DUP (stranou severoírskych unionistov)".

Konzervatívna strana ministerskej predsedníčky má teraz v 650-člennej Dolnej snemovni len 317 poslancov. Na získanie väčšiny v tejto parlamentnej komore preto potrebuje podporu desiatich zákonodarcov malej konzervatívnej severoírskej strany DUP.

Doterajšie rokovania medzi konzervatívcami a unionistami však zatiaľ k uzavretiu žiadnej dohody neviedli. Vláda by tak 29. júna nemusela uspieť pri plánovanom hlasovaní snemovne o dôvere.

Corbyn potom, čo vláda 21. júna predložila program, oznámil, že je pripravený Mayovú vystriedať. "Sme pripravení vytvoriť menšinový kabinet, ak sa vláda zrúti, čo sa pokojne môže stať," vyhlásil pred poslancami.

V piatok Corbyn prvýkrát v prieskumoch predstihol Mayovú. V odpovedi na otázku, ktorý politik by najlepšie vykonával úrad predsedu vlády, mu podľa agentúry YouGov dalo hlas 35 percent opýtaných, zatiaľ čo Mayovej 34 percent.

Hviezda Glastonbury

Silnejúcu podporu v sobotu Corbynovi potvrdili účastníci svetoznámeho hudobného festivalu Glastonbury, kam opozičný predák zavítal. Podľa niektorých médií ho ľudia vítali ako rockovú hviezdu, skandovali jeho meno a mali v rukách transparenty s nápisom "Milujem Jeremyho Corbyna".

Vodca labouristov vyšiel na hlavné pódium a pred divákmi hovoril o ženských právach, brexite, globálnom otepľovaní aj o nedávnom požiari bytového vežiaku Grenfell Tower. Politik, ktorý je obľúbený u mladých voličov, dostal podľa agentúry AP úlohu uviesť americké hiphopové duo Run The Jewels.

Špekulácie o konci Mayovej podporil aj denník The Sunday Times, podľa ktorého by ju mal vystriedať minister financií Philip Hammond a viesť krajinu rokovaniami o jej vystúpení z EÚ. Podľa denníka si to aspoň želajú niektorí poprední členovia konzervatívnej strany.

Hammonda Mayová počas volebnej kampane odsunula bokom a očakávalo sa, že ho po voľbách vyhodí. Slabý volebný výsledok ho ale vrátil do hry, napísala agentúra Reuters.

Podľa zdrojov blízkych tímu Mayovej alebo kabinetu, ktoré cituje Sunday Times, má byť Hammond menovaný dočasným premiérom a viesť Britániu do roku 2019, kedy krajina oficiálne opustí EÚ. Jeho zástupcom vraj bude minister pre brexit David Davis.

01 - Modified: 2024-05-06 12:56:36 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo britského veľvyslanca 02 - Modified: 2024-05-05 20:30:00 - Feat.: - Title: Tržby britského odevného reťazca Next vzrástli, firma potvrdila celoročný výhľad 03 - Modified: 2024-05-05 20:12:08 - Feat.: - Title: Aktivita v britskom sektore služieb rástla v apríli najrýchlejšie za takmer rok 04 - Modified: 2024-05-05 15:53:38 - Feat.: - Title: Zomrel britský herec Bernard Hill, známy z Titaniku a Pána prsteňov 05 - Modified: 2024-05-05 07:59:00 - Feat.: - Title: Pred 30 rokmi prepojil Francúzsko s Anglickom podmorský tunel, má 50 kilometrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 19:19