StoryEditor

Vplyvní lobisti chcú odškodné

11.02.2007, 23:00
Členovia opozície obviňujú kabinet Roberta Fica, že sa chce dohodnúť na vyplatení takmer trojmiliardového odškodnenia. Peniaze by mali smerovať najmä veľkopodnikateľom blízkym Klubu 500.

Členovia opozície obviňujú kabinet Roberta Fica, že sa chce dohodnúť na vyplatení takmer trojmiliardového odškodnenia. Peniaze by mali smerovať najmä veľkopodnikateľom blízkym Klubu 500, ktorý má blízko k súčasnej vládnej koalícii a je častým poradcom pri príprave novej legislatívy.
Sedem firiem sa obrátilo v roku 2003 na Ústavný súd, lebo im podľa ich mienky regulačný úrad vyrubil príliš vysoké ceny energií, keď zrušil štátne dotácie a zaviedol trhové ceny. Argumentujú, že takto bola znížená ich konkurencieschopnosť oproti firmám zo zahraničia.
Ústavný súd im dal za pravdu pár dní po vymenovaní novej vlády. Svojimi hlasmi rozhodli sudcovia s minulosťou v HZDS a SDĽ, ktorá sa neskôr zlúčila so Smerom.
"Minister hospodárstva na rokovaní parlamentného výboru pre hospodársku politiku pripustil, že je možné sa s týmito firmami mimosúdne vyrovnať," hovorí Ivan Mikloš z SDKÚ-DS. Jahnátek na pôde parlamentu túto možnosť odmietol a povedal, že firmy buď od požiadaviek upustia, alebo sa môžu súdiť.
Obhajcom firiem, ktoré od štátu žiadajú miliardové odškodnenie, je bývalý šéf legislatívnej rady a podpredseda prvej Dzurindovej vlády za SDĽ Ľubomír Fogaš.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spor brzdí ochranu investícií 02 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agropotravinársky sektor jednotný
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:24