Radovan Bránik je jedným z mála expertov číhajúcich na extrémistov. Alebo striehnu oni na neho?Peter Mayer
StoryEditor

Expert na extrémizmus: Kotlebovci na sebe naozaj makajú

26.10.2017, 00:00
Politické elity v pravom zmysle slova už na Slovensku neexistujú. Lebo ak máme nazývať elitou to, čo sedí v parlamente, sme v ťažkom omyle, tvrdí expert na extrémizmus Radovan Bránik.

Po posledných župných voľbách verejnosť zostala v šoku a politici sa predháňali v silných vyhláseniach. Scenár sa opakoval pri voľbách do parlamentu a dnes sa Marian Kotleba môže opäť stať županom. V spoločnosti sa teda nič nezmenilo?
Problém má dve roviny. Jedna spočíva v tom, že sa netýka len Slovenska, ale tiež Nemecka či Francúzska. Na Gaussovej krivke máte vždy dva extrémy a stred, čo je úplne normálne a nevnímal by som to ako nejaké zlyhanie. Extrémizmus označovaný za pravicový však u nás skokovo narástol. Prieskumy ukazujú, že Kotleba je schopný mobilizovať aj časť doterajších opakovaných nevoličov.


Druhá rovina?
Tá je rovnako dôležitá. Politický systém je nastavený tak, že či už za Mečiara, Fica, alebo Dzurindu si strany vždy našli cestu, ako zo štátnych peňazí získať benefity pre svojich kamarátov. Postupne sa úplne odtrhli od svojho voličstva. Prestali počúvať jeho reálne potreby a čoraz viac sa tak otvárali nožnice medzi aktuálnou politickou reprezentáciou a bežným občanom. Postupne sa otvoril priestor, ktorý Kotleba obsadil.


V tom sa dajú hľadať príčiny jeho širokého záberu?
Politické elity v pravom slova zmysle už na Slovensku neexistujú. Lebo ak máme nazývať elitou to, čo sedí v parlamente, sme v ťažkom omyle. Chýbajú tam štandardné strany európskeho typu. Smer je podnikateľským združením, nájdeme tam anomálie typu SNS, Kollára, ĽSNS, alebo OĽaNO, čo je podivná zmes solídnych ľudí a hlučných bláznov. Dostávame tak obraz politickej kultúry na Slovensku – zdegenerovaná vrstva neschopná zastupovať veľkú časť voličov. Na to už nestačí len nadávať na Kotlebu a tváriť sa, že on je ten nepriateľ, ktorého treba zničiť.

Čím si ten priestor „vyslúžil“?
Reprezentuje obyčajného človeka. Bežný politik má prirodzenú tendenciu ísť vyššie a vyššie, a tým sa, samozrejme, vzďaľuje tomu priestoru, z ktorého vzišiel. On, naopak, úplne vedome, úmyselne a systematicky pracuje na tom, aby ostal veľmi podobný svojim priaznivcom. Nerád to hovorím, ale dnes je autentickým politickým reprezentantom bežného človeka aj s jeho jemne formulovanými xenofóbnymi postojmi.


Svoju rétoriku však výrazne zjemnil.
Už nep...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 08:14