StoryEditor

Miroslava Zemková: Príjmy zvýšime aj bez rastu koncesií

29.05.2006, 00:00
Rozhlasová rada schválila jej návrh novej organizačnej štruktúry. Pod rozhlasovou pyramídou sa bude prepúšťať, preskupovať, investovať do nových štúdií. Po dvoch rokoch má verejnoprávny rozhlas namiesto štvrťmiliardovej ročnej straty dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

Rozhlasová rada schválila jej návrh novej organizačnej štruktúry. Pod rozhlasovou pyramídou sa bude prepúšťať, preskupovať, investovať do nových štúdií. Po dvoch rokoch má verejnoprávny rozhlas namiesto štvrťmiliardovej ročnej straty dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.

Doterajšiu štruktúru rozhlasu ste nazvali dinosaurom, ktorú chcete zmeniť na pružného delfína. Čo tým máte na mysli?
- Proti dinosaurom nemám nič. Ale tá nezmyselná štruktúra a zlá komunikácia na rôznych úrovniach zväzovala ruky tvorivým zamestnancom. Zrušíme 24 oddelení a tri medzistupne riadenia, z 84 oddelení po novom necháme 60. Bude menej riadiacich zamestnancov, rušíme zbytočné duplicity. Na druhej strane musíme investovať do techniky. Nie je možné, aby kvalitní ľudia v rozhlase pracovali aj na 30-ročných strojoch.
Len nedávno vláda rozhodla o vyrovnaní vyše 200-miliónovej sekery SRo. Ako chcete dosiahnuť do dvoch rokov vyrovnaný rozpočet?
- Od prvého júla rušíme vysielanie Rádia Slovakia International na krátkych vlnách. Krátke vlny sú veľmi drahé a zastarané. Takže reportáže zo Slovenska v piatich jazykoch a slovenčine budeme do sveta vysielať cez satelit a na internete. Zároveň RSI skončí ako samostatný okruh a z 37 zamestnancov zostane 21. Len tu je úspora 35 miliónov. Do dvoch rokov znížime skutočne nadbytočný stav zamestnancov v rozhlase o 180, čo je úspora 92 miliónov ročne. Stiahneme sa zo stredných vĺn, ďalších 40 miliónov. Ak bude náš obchodný šéf šikovný, mohol by zvyšných 48 miliónov vynulovať efektívnejším predajom reklamy.
Zarátali ste sem aj lepší výber koncesionárskych poplatkov?
- Nie. Predpokladom je prijatie nového zákona o televíznom a rozhlasovom poplatku, ktorý v parlamente už bol, ale poslanci ho už nestihli na konci volebného obdobia prerokovať. Ja ho volám "elektrický zákon", pretože bude znamenať povinnosť platiť poplatok pre každého odberateľa elektriny. Bez zvýšenia poplatku by sme tak získali ročne ďalších 300 miliónov korún.
Teda zákon má vyriešiť výber poplatkov za vás?
- Nečakáme so založenými rukami. Už sa nebude a zo zákona sa ani nesmie opakovať situácia, keď vymáhali pre rozhlas poplatky iné organizácie a takým spôsobom ako to teraz robila firma BSP Lawyers Partners na základe zmlúv s bývalým vedením rozhlasu. Posilníme naše oddelenie, vybudujeme tri výberové pracoviská v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici. Sme ďalej odkázaní na výber v spolupráci so Slovenskou poštou. Dohodli sme sa na výhodnejších podmienkach, keď z poplatku 40 korún si strhnú len 2,20 namiesto doterajších 4,40 Sk. To bude plus ďalších 30 miliónov.
Čo bude s voľnými priestormi?
- Skúsime ich ponúknuť STV a TASR. Slovenský rozhlas nemá zo zákona cieľ podnikať. Ale chceme sa viac otvoriť verejnosti, viac využívať vhodné priestory na výstavy, galérie.

01 - Modified: 2003-03-06 07:07:56 - Feat.: 0 - Title: Korupcia a klientelizmus ako rizikové faktory politiky 02 - Modified: 2003-03-06 07:11:50 - Feat.: 0 - Title: AB Kozmetika neplatila a skončila v konkurze 03 - Modified: 2003-03-06 07:23:28 - Feat.: 0 - Title: Rast domáceho dopytu plusom i mínusom 04 - Modified: 2003-03-06 07:30:29 - Feat.: 0 - Title: Medzi boháčov patrí aj Castro a Saddám
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 05:43