StoryEditor

Fetisov zakladá budúci protipól NHL

28.10.2005, 14:26
Autor:
TASRTASR
Zástupcovia deviatich klubov ruskej hokejovej superligy podpísali vo štvrtok deklaráciu o vytvorení Euroázijskej hokejovej ligy. Týmto krokom polovica tímov superligy odsúhlasila projekt najvyššieho predstaviteľa Rossporta Vjačeslava Fetisova o vytvorení novej štruktúry hokejovej klubovej súťaže.

Zástupcovia deviatich klubov ruskej hokejovej superligy podpísali vo štvrtok deklaráciu o vytvorení Euroázijskej hokejovej ligy (EAHL). Týmto krokom polovica tímov superligy odsúhlasila projekt najvyššieho predstaviteľa Rossporta Vjačeslava Fetisova o vytvorení novej štruktúry hokejovej klubovej súťaže.
Ako v piatok informoval ruský denník gazeta.ru, Fetisov predstavil projekt, na ktorom pracoval takmer dva roky a o charaktere ktorého sa do štvrtka zástupcovia médií veľa nedozvedeli. Do sídla hlavný autor projektu, bývalý sovietsky a ruský reprezentant, pozval vo štvrtok zástupcov superligy a oboznámil ich s projektom EAHL, avšak novinári na toto stretnutie pozvánku nedostali.
Po predstavení projektu prešiel Fetisov od slov k činu a vyzval zástupcov klubov, aby projekt podpísali: urobilo tak deväť klubov. Podľa oficiálneho zdroja svoj podpis pod zmluvu dali zástupcovia moskovského Spartaka i CSKA, SKA Petrohrad, Avangardu Omsk, Severstaľu Čerepovec, Metallurgu Magnitogorsk, Chimiku Voskresensk, CHK MVD Tver a Molotu Perm. Dokument podpísal aj minister športu Tatarstana Marat Bariev. Na budúci mesiac sa majú dotiahnuť niektoré sporné otázky.
Podľa deklarácie prioritnou úlohou v činnosti EAHL má byť vytváranie podmienok na rozvoj a popularizáciu hokeja v regiónoch zahrňujúcich EAHL, zdokonaľovanie organizačných základov klubového hokeja, rozvíjanie medzinárodných stykov medzi športovými štruktúrami a vytvorenie nezávislých rozhodcov. Fetisov zdôraznil, že EAHL nemá byť a nevzniká ako paralela Profesionálnej hokejovej lige (PHL) združujúcu superligové kluby, ale ako protiváha NHL.
V novej lige majú mať miesto kluby z Ruska, východnej a západnej Európy, ako i celý rad tímov z Ďalekého východu. V prvej sezóne, ktorá sa má podľa plánu začať už na budúcu jeseň, budú v EAHL hrať spomenutých deväť klubov ruskej superligy a po jednom mužstve z Ukrajiny, Bieloruska a Kazachstanu - kyjevské Dinamo, minský Keramin a Torpedo z Usť-Kamenogorska. O ďalšiu sezónu má byť súťaž rozšírená na 16 klubov. Mal by do nej vstúpiť zástupca Lotyšska, tím z východnej Európy a ďalšie dva z Ruska. Na tretiu sezónu svojej činnosti sa EAHL má rozšíriť na 20 mužstiev. Na tomto počte sa pravdepodobne nezastaví, keďže sa na rad dostanú aj tímy z Číny, Kórey a Japonska.
Na čele EAHL by mal stáť jej autor Fetisov, no možná je aj varianta, že hlavnú funkciu prevezme Fetisovov blízky priateľ Igor Larionov. Isté je jedno, na čele EAHL bude človek z Rossporta.
Pokiaľ ide o finančnú stránku novej hokejovej klubovej štruktúry, Fetisov počíta so zavedením platového stropu ako je tomu v zámorskej NHL, keďže jednou z úloh EAHL je zvýšenie príjmovej stránky klubov a ich perspektíva. Podľa príkladu NHL sa zavedie aj systém vstupného draftu hráčov.

01 - Modified: 2003-01-28 08:27:05 - Feat.: 0 - Title: EdF by podľa Pillára dostavala Mochovce 02 - Modified: 2003-01-28 08:44:09 - Feat.: 0 - Title: Protesty odborov majú priaznivcov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:29