StoryEditor

Sucho môže zdražiť potraviny

03.05.2007, 00:00
V najúrodnejších oblastiach južného Slovenska nezapršalo od polovice marca. Pôda je už vysmädnutá a zasiate jariny, kukurica či ďalšie plodiny doteraz nevyklíčili alebo rastú nerovnomerne. V dôsledku slabej úrody môžu zdražieť aj potraviny.

Počas víkendu by sa už mali poľnohospodári dočkať vytúženého dažďa. Meteorológovia predpokladajú, že pršať bude niekoľko dní. Nepôjde síce o dlhotrvajúci, súvislý dážď, no zrážky postupne zasiahnu väčšinu nášho územia.
V najúrodnejších oblastiach južného Slovenska nezapršalo od polovice marca. Pôda je už vysmädnutá a zasiate jariny, kukurica či ďalšie plodiny doteraz nevyklíčili alebo rastú nerovnomerne.
Môžu v dôsledku slabej úrode potraviny zdražieť? "Pravdepodobne áno. Lebo ak by bola domáca produkcia základných surovín nižšia a boli by sme odkázaní na dovoz, tak by sa to premietlo aj v cenách," predpokladá hovorca agrárno-potravinárskej komory Stanislav Nemec. Suché počasie je však aj inde v Európe, takže dovoz by nebol lacný. "Sucho bude mať dopad na svetové pohyby obilného trhu."
Sucho decimuje úrodu
O dovoze obilia a katastrofe je však predčasné hovoriť. Ak začne pršať, urýchli sa totiž aj vegetácia. Napriek tomu mnohí farmári hodnotia situáciu ako kritickú.
"Je to horšie ako zle. Hlavne s jarným jačmeňom a ovsom, ktoré sme siali v marci," hovorí samostatne hospodáriaci roľník Ján Pásztor z Levíc. Rastliny doteraz vyklíčili len na 60 až 70 percent. Odhaduje, že "sucho odkrojí z úrody 40 až 50 percent".
"Pre sucho neúčinkujú ani herbicídy proti burinám. Aby zabrali, tiež potrebujú vlhšiu pôdu," dodáva Nemec. Na niektorých pozemkoch je burina vyššia ako pestované plodiny.
Pokazené závlahy
Rezort pôdohospodárstva sa snaží farmárom pomôcť. Na podporu prevádzky zavlažovacích systémov vyčlenil 26 miliónov korún. "Ak to bude takto ďalej pokračovať, budem sa snažiť prostredníctvom vlády pomôcť podnikateľom v pôdohospodárstve," povedal minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.
Na Slovensku sú závlahy vybudované približne na 320-tisíc hektároch. Je to však len osmina celkovej výmery poľnohospodárskej pôdy. "Minimálne na 100-tisíc hektároch však závlahy nefungujú," upozorňuje Nemec. Systémy sú nielen pokazené, ale aj rozkradnuté. Podľa Pásztora ich likvidujú najmä Rómovia. "Rozoberú ich a asi predávajú, takže závlahy sú nepoužiteľné." Tvrdí, že rozkrádačky nechce vyšetrovať ani polícia, lebo "už sú na dennom poriadku".
Ani farmári, ktorí majú funkčné závlahy, nemôžu polievať. Pre suché počasie totiž začína chýbať aj voda. "Závlahy nevyužívame. Niežeby sme nechceli. Z nádrže, ktorá zachytáva vodu, ju nemôžeme brať kvôli rybám," upozorňuje predseda poľnohospodárskeho družstva Šenkvice (okres Pezinok) Karol Motyka.

V máji sa aprílové počasie nečaká
"V piatok sa začne otepľovať a pribúdať oblačnosť. Popoludní by už mali byť slabšie zrážky," hovorí meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Miriam Jarošová. Od soboty má byť veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď. Oteplí sa. "Takáto zmena potrvá asi týždeň. Určite sa zlepší aj vlahová bilancia. Ale aprílový deficit to nevyrovná," lebo na mnohých miestach Slovenska nespadla minulý mesiac ani desatina bežnej dávky vlahy.
Hoci počasie býva v apríli veľmi premenlivé, tento rok bol výnimkou. Nečaká nás preto "aprílové" počasie v máji? Podľa Jarošovej však máj bude "klasický, teda aj so zrážkami".

01 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obce a mestá neprejavili záujem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 06:34