StoryEditor

Čo urobíme s rozpočtom

18.11.2015, 23:00

Včera začal parlament rozprávať o návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý by nás mal do troch rokov doviesť k vyrovnaným verejným financiám. Málokto kritizuje jeho ciele. Domáci aj zahraniční experti upozorňujú skôr na riziká ich dosiahnutia, a politici rôznych farieb by v ňom radi znížili dane či minuli viac.

Podľa mňa je možné na základe tohto návrhu dosiahnuť štrukturálne vyrovnaný základný rámec verejných rozpočtov. Potom môže byť rozumné dočasne sa od neho odchýliť o výdavky na zmysluplné investície či reformy. Nepotrebujeme priniesť zásadné obete, no bude si to od nás vyžadovať trochu úsilia a disciplíny.

Zvyšovanie sadzieb daní aj plošné škrty výdavkov už boli vyčerpané minulými konsolidáciami, podobne ako rezervy na strane ľudí a firiem. Okrem štandardných nástrojov sa preto nezaobídeme bez troch mimoriadnych konsolidačných iniciatív idúcich naprieč verejnou správou. Všetky tri pomôžu dosiahnuť štrukturálne vyrovnaný rámec rozpočtu a financovať priority. No nie sú kľúčové len kvôli rozpočtu: ak chceme posunúť Slovensko smerom k západnej životnej úrovni, potrebujeme ich aj samy osebe.

Azda najdôležitejší z nich je pripravovaný program robenia významných rozhodnutí o prevádzke, investíciách, politikách a reguláciách štátu na základe hodnoty za verejné peniaze, ako to robia vyspelé krajiny. Je to o to dôležitejšie, že po rokoch šetrenia potrebuje Slovensko inovatívne politiky a viac verejných investícií. Ktoré budú dobre zacielené na riešenie veľkých problémov, nie na uspokojenie úzkych záujmov.

Ďalším je zdolanie veľkých výziev s významným fiškálnym rozmerom, napríklad v zdravotníctve či doprave, ako sa nám to v nedávnej minulosti podarilo s dôchodkami. Na dosiahnutie rozpočtových cieľov je zásadný rozdiel, či výdavky v týchto sektoroch porastú ročne o sto miliónov eur pomalšie alebo rýchlejšie. Neexistujú zázračné riešenia, len tak, ako sa nám podarilo postupne dávať do poriadku dane a rozpočet: pragmatickým, technokratickým spôsobom. Potrebujeme spoločnú informačnú bázu o financiách, vstupoch, výstupoch a výsledkoch, ktorá umožní identifikovať menej prioritné projekty a programy na základe slovenského aj medzinárodného benchmarkovania, a porovnania ich vstupov a výsledkov.

Tretím je program ďalšieho boja proti daňovým únikom.

Ak tieto iniciatívy urobíme dobre, môžeme mať za tri roky verejné financie v rovnováhe. A dostatok peňazí na zaplatenie rozumných priorít akejkoľvek vlády, ktorá príde po voľbách.

01 - Modified: 2007-11-13 18:36:22 - Feat.: 0 - Title: Top hráči sa začnú Taliansku vyhýbať, myslí si Kaká
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 02:52