StoryEditor

Nestrácajme chuť na ideály. A na november

10.11.2014, 23:00

Ako na tom bolo Slovensko v novembri 1989? Druhá polovica 80. rokov mi pripadá ako lievik, do ktorého prúdili viaceré aktivity, zhusťovali sa a urýchľovali. Významné boli akcie najmä bratislavských ochranárov. Najvýznamnejším ich činom bolo v roku 1987 vydanie publikácie Bratislava nahlas. Zaujímavé boli nezávislé aktivity slovenských výtvarníkov. V septembri 1989 skupina asi 28 oficiálnych i neoficiálnych spisovateľov podpísala žiadosť o vstup slovenských spisovateľov do medzinárodného P. E. N. klubu.

Kresťanskí disidenti

Najmohutnejším nezávislým pohybom v 80. rokoch na Slovensku boli náboženské aktivity. Boli to samizdaty, púte s obrovskou účasťou ľudí, podpisovky, sviečková manifestácia. V auguste 1989 polícia zatkla tzv. bratislavskú päťku. Toto zatknutie vyvolalo potom na Slovensku, zvlášť v Bratislave, veľký spoločenský pohyb. Boli to podpisovky za ich oslobodenie, kde figurovali aktívni i bývalí komunisti, spisovatelia, sociológovia. Keď došlo k novembrovým udalostiam, ľudia, ktorí sa objavili na tribúnach, tam teda neboli náhodou. Boli to všetko ľudia, ktorí vzišli zo spomínaných nezávislých aktivít 80. rokov na Slovensku.

Cez Budaja k VPN

V novembrových dňoch ma raz po mítingu stretol na ulici Ján Budaj a pozval ma, aby som sa stal členom koordinačného výboru VPN. Takto som odrazu vstúpil do veľkej politiky. Ľudsky i politicky som sa vo VPN potom zblížil s ľuďmi, ktorých reprezentovali Peter Zajac a Fedor Gál. S týmito ľuďmi sme išli do všetkých zápasov, či to bolo pri tzv. jazykovom, resp. kompetenčnom zákone, v sporoch s predsedom vlády Vladimírom Mečiarom, pri jeho odvolávaní v apríli 1991, pri rozdelení VPN a vzniku HZDS. Spájalo nás priateľstvo a spoločné videnie prežívaných udalostí. Pocit priateľstva a spriazneného spoločenstva bol pre mňa v celom mojom živote rozhodujúci. Toto som dvadsať rokov prežíval v kresťanskom disente, v neopakovateľnej atmosfére som to, napriek všetkým sporom, prežíval vo VPN. Takéto prostredie som zažil v rokoch, keď som pôsobil v KDH. Keď som v roku 2008 tento pocit v KDH stratil, spokojne som odišiel.

Havlova nepolitika

Svojím spôsobom ma teda v politike držala najviac Havlova „nepolitická politika“. Podľa mňa, na Slovensku práve táto nepolitická politika, toto spriaznené spoločenstvo ľudí, často rôznych smerovaní, v konečnom dôsledku zohralo kľúčovú úlohu pri všetkých ponovembrových zápasoch a pri budovaní základov novej demokracie. V rozhodujúcich chvíľach ľudská dôvera prevyšovala politický kalkul. To zostane slovenským špecifikom i odkazom tej doby.

Ako zmenil november 1989 náš život?25 rokov sme slobodní, nemôžeme sa na nikoho vyhovárať. Vidíme sa takí, akí sme. Tí, ktorí prežívali komunistický útlak a izoláciu, nebudú už nikdy nasýtení touto slobodou. Na druhej strane, komunistickú bezohľadnosť na Slovensku vymenila bezohľadnosť tých, ktorí majú peniaze. Nikdy by som si nebol myslel, že s takou ľahkosťou možno oberať firmy i ľudí o peniaze. Nevyplatiť zaslúženú mzdu nerobí niektorým ľuďom žiadny problém. Ten poškodený nech sa o seba postará! Spriaznenosť ľudí novembra vymenila spriaznenosť ľudí, ktorí majú blízko k financiám. Prechádza to všetkými volebnými obdobiami, prechádza to ponovembrovou, slobodnou, slovenskou dušou. A tak začíname na Slovensku odznova. Treba si spomenúť na zápas v 80. rokoch 20. storočia, treba si spomenúť na novembrové ideály a zápasy a netreba strácať chuť angažovať sa!

01 - Modified: 2006-12-17 20:54:07 - Feat.: 0 - Title: O2 má prvých zákazníkov
01 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
10. máj 2024 03:07