StoryEditor

Zažije Bratislava dopravné peklo?

19.01.2015, 23:00

Nikto dnes nepochybuje o tom, že veľký diaľničný obchvat Bratislavy je absolútne nevyhnutné postaviť čo najskôr. A keďže ide o projekt, pri ktorom len cena výstavby je podľa štátnej expertízy stanovená na viac ako 1,3 miliardy eur, úplne prirodzene sa objavuje obrovské množstvo otázok. Máme dosť peňazí v eurofondoch alebo v štátnom rozpočte na to, aby sme ho mohli postaviť skôr, kým skolabuje mestská aj tranzitná doprava v hlavnom meste? Ak nie, je výhodné ho postaviť cez PPP? A budeme mať potom na splácanie tohto projektu? Čo všetko treba urobiť, aby bol tento projekt pre občanov Slovenska čo najvýhodnejší?

Odpoveď na tieto aj na všetky ďalšie otázky dáva štúdia realizovateľnosti výstavby projektu D4/R7, ktorú pre Slovensko vypracovali medzinárodne uznávané spoločnosti. A aj napriek tomu, že nám poradca neodporúčal jej úplné zverejnenie, štúdia je už od piatka na webe, kde si ju môžu pozrieť nielen záujemcovia o súťaž, ale aj novinári a verejnosť. Urobili sme to preto, že máme záujem o maximálnu transparentnosť. Sme pripravení na odbornú diskusiu ku každému jednému číslu, ktoré poradcovia do štúdie zahrnuli.

Spolu s poradcom organizujeme na začiatku februára odborný seminár, kde bude priestor na detailné rozoberanie jednotlivých aspektov štúdie. Tam bude priestor pre každého, kto má odborné argumenty, aby ich prezentoval, a tam dostane aj odpovede. Ak sa ukáže, že sme niekde urobili chybu, sme pripravení upraviť výpočty. Ja osobne verím, že všetko bolo spravené tak, ako byť malo. To okrem iného potvrdilo aj ministerstvo financií.

Samozrejme, taký veľký projekt je zaujímavým „sústom“ aj pre opozíciu. Už som napríklad počul, že by sa tento projekt nemal stavať cez PPP, a to napriek tomu, že túto formu navrhujú všetky strategické dokumenty z čias Radičovej vlády.

Je nepochybné, že región hlavného mesta veľký obchvat bytostne potrebuje. My sme ponúkli riešenie, ako ho postaviť, aj kde naň vziať peniaze. Ak má niekto iné riešenie, rád si ho vypočujem. Musí však byť reálne, podložené číslami, a nie vymyslené. Verím, že aj široká diskusia v najbližších týždňoch preukáže správnosť nášho postupu a vodiči budú môcť po nových cestách jazdiť ešte v tomto desaťročí.

01 - Modified: 2007-02-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hizballáh je silnejší ako pred letnou ofenzívou do Libanonu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 15:30