StoryEditor

Banášová vs. Vášaryová. Pozrite sa, koho názor zdieľajú známe osobnosti (veľká anketa)

24.10.2015, 00:00
Prikláňate sa k názoru poslankyne Magdy Vášáryovej alebo moderátorky Adely Banášovej? To sa HN pýtali známych Slovákov.

Kým Vášáryová kritizuje Slovákov za xenofóbiu a povrchné kresťanstvo, Banášová oponuje, že nie je pravda, že utečencom pomôcť nechceme alebo že sa bojíme cudzincov viac ako ľudia z iných krajín. Zatiaľ čo v ankete medzi čitateľmi portálu Hnonline.sk s náskokom „vyhrala“ Banášová (76 percent čitateľov sa stotožnilo s jej názorom), medzi známymi Slovákmi až taká jednoznačná odpoveď nie je.

Väčšina oslovených sa totiž vyjadrila, že ide o citlivú tému a názory oboch dám sú irelevantné. Z tých, čo však dali svoj hlas konkrétnej dáme, vyplynulo, že viac sympatizujú s postojom Adely Banášovej. 

Prikláňate sa v rozkole ohľadne utečencov na stranu Magdy Vášáryovej, ktorá kritizuje Slovákov za xenofóbiu a povrchné kresťanstvo, alebo Adely Banášovej, podľa ktorej nie je pravda, že utečencom pomôcť nechceme a bojíme sa ich viac ako ľudia z iných krajín? Prečo?

Fedor Flašík, podnikateľ a manažér
V tomto prípade stojím na strane Magdy Vášáryovej. V princípe sme totiž xenofóbni. Vypovedá o tom to, ako sa správame k Rómom, homosexuálom či ľuďom s postihnutím. Prekáža nám inakosť. Slováci majú v podvedomí pravdepodobne traumu z minulosti. Ľudia vo východnej Európe sú „sráči“. Bojíme sa nepoznaného, sme egoisti, sebci a hlboko zahľadení do seba.

Richard Sulík, predseda SaS
Na základe toho, čo v týchto súvislostiach odznelo, sa prikláňam na stranu Adely Banášovej. Aj keď s ňou nesúhlasím vo všetkých veciach, v tomto prípade je bližšie môjmu pohľadu na svet.

 

Andy Kraus, herec a humorista
Ak si mám vybrať z názorov týchto dvoch dám, tak to je Adela Banášová.

 

 

Lukáš Kimlička, módny návrhár
Na stranu Adely Banášovej. Povedala to tak, ako to je. Nemyslím si totiž tiež, že v otázke utečencov nechceme pomáhať.

 

Milan Kňažko, politik a herec
Nerád by som riešil názorový rozpor týchto dám. V žiadnom prípade však nesúhlasím s názorom, že Slováci či Stredoeurópania sú takí či onakí, pretože celá situácia je oveľa komplikovanejšia. Ľudí v nešťastí, ktorí opúšťajú svoje krajiny, nemôžeme nechať len tak napospas. Na druhej strane sa však tiež nemôžeme správať ľahkomyseľne k prekračovaniu hraníc. Preto ak sa Európa zjednotí a vidí riešenie utečeneckej krízy v kvótach, treba ich akceptovať. Ak totiž nastane požiar, nemôžeme sa zaoberať protipožiarnymi opatreniami, ale musíme hasiť.

Jozef Golonka, bývalý hokejista a tréner
Prikláňam sa k zásade, že ľudia sa boja. Najmä toho, o akú kultúru ide, ktorá smeruje na naše a okolité územie. Nemyslím si však, že sme povrchní kresťania. Každý má totiž obavu. Preto sa prikláňam k Adele Banášovej. Utečenecká záležitosť sa však veľmi politizuje a politickí predstavitelia z nej chcú mať často prospech, čo nie je správne.

Igor Matovič, predseda OĽaNO
Viem, že by ste radi počuli jednoznačnú odpoveď, ale neviem ju povedať. V niečom mala totižto podľa mňa pravdu pani Vášáryová a v niečom slečna Banášová. Kebyže mám byť konkrétnejší, tak asi v dvoch tretinách názoru súhlasím s Banášovou a tretinou s Vášáryovou.

Peter Hochschorner, kanoista
Každý má na utečencov vlastný názor. Neviem sa však k téme relevantne vyjadriť. Netuším, čo je v pozadí migrácie. Ľudia sú už dezorientovaní z toho, čo čítajú, počujú a vidia v médiách, pretože nie je jednoduché rozoznať, čo je pravda a čo nie. Chápem aj ľudí, ktorí necestujú, pretože na to nemajú prostriedky a dostanú sa do kontaktu s inými rasami. Môže to byť pre nich niečo nové a viem sa do ich kože vcítiť. Keď som bol malý a videl som napríklad černocha, tiež som na neho „čumel“ s otvorenými ústami.

Jana Dukátová, vodná slalomárka
Myslím si, že Slováci sa boja. Nemožno však všetkých hádzať do jedného vreca. Názorové rozbroje sú však aj v iných krajinách. No my máme možno väčší strach ako oni, pretože na Slovensku nežije toľko rás ako inde. V iných krajinách je multikulturalizmus oveľa bežnejší. Ak by som si mala bezpodmienečne vybrať, asi by som sa priklonila na stranu Magdy Vášáryovej.

Daniel Dangl, herec
Neprikláňam sa ani na jednu stranu, pretože celá táto „kauza“ je podľa mňa nešťastná. Oceňujem, že pani Vášáryová pomenovala veci, ktoré doteraz nikto nepomenoval. Ale tiež chápem Adeline slová o krajine psíkov a že nemožno porovnávať ľudí so psami.

Viliam Karas, advokát
Moje okolie vrátane mňa chce utečencom pomôcť. Myslím si, že tak zmýšľa aj veľká časť Slovenska. Jediný, kto v tom bráni, je naša vláda, ktorej postoj sa líši od európskych mocností. Ak by som si mal vybrať, tak som názorovo bližšie k Adele Banášovej.

Ján Bazovský, dopravný analytik
Ide o zložitú záležitosť. Slováci nemajú dobré skúsenosti s novými ľuďmi azda z minulosti, a preto sa aj väčšina staršej generácie prikláňa k tomu, že proces prerozdeľovania utečencov je nespravodlivý. Môžu to vnímať tak, že niekto rozpúta vojenský konflikt a tretia strana má riešiť dôsledky. Slováci za to nemôžu a chcú, aby si to vyriešili sami. No na druhej strane slovenská súdržnosť dokáže byť naozaj veľká a nikto nás nemôže súdiť, že Slováci sú xenofóbi. Ľudia sú ochotní, ale je nutné, aby chápali okolnosti. Preto sa prikláňam na stranu Adely Banášovej.

Michal Havran, spisovateľ a publicista
Obe dámy si ľudsky veľmi vážim. No nemyslím si, že názory za alebo proti utečencom niečo vyriešia. Sú úplne irelevantné. Potrebné je riešenie zo strany kompetentných. Nechcel by som preto glosovať Adelu Banášovú, ktorá nemá postavenie sa k téme relevantne vyjadrovať, rovnako ako komentovať názory Magdy Vášáryovej, ktorá je v tejto oblasti premotivovaná. Ich postoje nikam nevedú.

Szidi Tobias, speváčka a herečka
Myslím si, že by sme ako ľudia mali byť otvorenejší.

 


 

01 - Modified: 2007-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Belousovová: II. pilier má byť stále dobrovoľný
01 - Modified: 2015-12-29 15:37:14 - Feat.: - Title: Chlieb rozdelíme, bazén bránime, komentuje Vášáryová ľahostajnosť k utečencom 02 - Modified: 2015-10-23 09:47:52 - Feat.: - Title: Porota: Vášáryová reagovala prehnane, Banášová zase banálne 03 - Modified: 2015-10-21 16:05:55 - Feat.: - Title: Čitatelia HNonline: O migrantoch má pravdu Adela Banášová 04 - Modified: 2015-10-20 13:04:40 - Feat.: - Title: Vášáryová vs. Banášová. Komu by ste dali svoj hlas? (anketa) 05 - Modified: 2015-10-20 08:04:33 - Feat.: - Title: Vášáryová vs. Banášová. Slovný súboj kvôli utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 05:46