StoryEditor

Ako nemeniť jedlo na hrozbu: Tieto riziká sú skryté v našich potravinách

21.05.2023, 00:00
  • Nič živé nie je bez rizika. A tento filozofický výrok platí aj pre jedlo.
  • Čoho sa bojíme zbytočne a na čo by sme si mali dávať naopak väčší pozor?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Znižujú plytvanie potravinami; vytvárajú lepší výživový profil potravín; dodávajú telu vlákninu. A vo výpočte ich benefitov by sa dalo pokračovať. Verte, či nie, reč je o aditívach. Inými slovami, prídavných látkach, teda zložkách potravín, ktoré laici neraz považujú za hlavného vinníka civilizačných ochorení.

A my naznačujeme, že v skutočnosti pôsobia na naše telo blahodárne? Nuž, odpoveď je trochu zložitejšia – a my si ju o chvíľu aj rozmeníme na drobné. Isté však je, že benefity týchto látok sú významnejšie ako ich riziká. A tiež to, že hlavní pôvodcovia našich zdravotných problémov sa skrývajú inde. Ako teda so všetkými tými sorbanmi, benzoátmi, siričitanmi či dusitanmi spolunažívať? A na čo si pri našej snahe zachovať si zdravie dávať podstatne väčší pozor?

O karmíne a dusitanoch

Vďaka prídavným látkam sa zvýšila dostupnosť potravín a ich celkový sortiment. A navyše sa výrazne zvýšila ich bezpečnosť, najmä v zmysle primárnej prevencie chronických neinfekčných ochorení. Napriek tomu sa z času na čas vynorí otáznik, pre ktorý sa bezpečnosť toho-ktorého „éčka“ dôkladne preveruje. A iba výnimočne sa medzi nájdu nimi nájdu aj také, ktoré neprejdú re-testom s úplne čistým štítom. Tak si na ne posvieťme.

Karmín alebo extrakt košenily. Toto červené potravinárske farbivo (paradoxne, prírodného charakteru, extrahované zo samičiek hmyzu nazývaného červec nopálový) bolo v podozrení už dlhšie. A skutočne sa potvrdilo, že u senzitívnych jedincov dokáže vyvolať reakciu, prejavujúcu sa ako Quinkov opuch (akútny, nezápalový opuch kože či sliznice, ktorý môže viesť k uduseniu, ak sa vyskytuje v oblasti hrtana), bronchospazmus a dýchavičnosť.

„Ako najvýznamnejší zdroj E 120 sa ukázali byť ochutené mliečne výrobky a ochutené nápoje a omáčky,“ píše

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 76% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-11 12:28:17 - Feat.: 0 - Title: Tento zlozvyk z detstva nám nenápadne ničí život 02 - Modified: 2023-05-05 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký test energetických nápojov: samý cukor a sklamanie. Tie najznámejšie prepadli 03 - Modified: 2023-04-06 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo chudnutia, dlhovekosti a zdravia stojí na týchto pilieroch. V čom nás porážajú Taliani či Japonci? 04 - Modified: 2023-03-19 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pôst s náhradami mäsa? Propagácia týchto imitácií ide proti odporúčaniam zdravej výživy, tvrdí dietologička
01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Novostavba nad Žilinou: Pozrite si úchvatnú a premyslenú realizáciu domu, ktorý spolupracuje s terénom 02 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 03 - Modified: 2024-05-11 12:30:00 - Feat.: - Title: Čoraz viac ľuďom sa v dospelosti objavuje alergia na potraviny. Čo sa to s nami deje a prečo je za tým aj prílišná hygiena? 04 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy 05 - Modified: 2024-05-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Žena s extrémne zriedkavou diagnózou štyri roky nič nezjedla. Vysvetľuje dennú rutinu, ktorú musí dodržiavať, aby prežila
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. máj 2024 22:36