StoryEditor

Sulíkovci známkovali Smer. Za bezpečnosť štátu mu dali tri mínus

14.01.2016, 13:39
Autor:
TASRTASR

Vláda si z hľadiska plnenia svojho programu v oblasti záväzkov týkajúcich sa bezpečnosti zaslúži známku tri mínus. Uviedol to dnes podpredseda opozičnej strany SaS a exminister obrany Ľubomír Galko, ktorý podľa vlastných slov vidí viacero len čiastočne splnených alebo nesplnených sľubov.

Vo sfére vnútorného poriadku a bezpečnosti považuje Galko za čiastočne splnenú stabilizáciu sociálneho systému príslušníkov ozbrojených zborov, keďže bola prijatá nová legislatíva o sociálnom zabezpečení a štátnej službe pre všetkých príslušníkov. To podľa neho čiastočne ich zamestnanie stabilizuje, naďalej však pretrváva neadresnosť a nespravodlivosť. Čiastočne splneným sľubom je aj modernizácia bezpečnostných zborov. "Technika sa síce kúpila, ale nákupy sú v drvivej väčšine netransparentné," tvrdí Galko.

Za nesplnené sľuby v oblasti vnútorného poriadku označil slabiny pri dodržiavaní zákona, ochrane životov obyvateľstva, ich majetku, práv a slobôd, ako aj sľub posilniť a zlepšiť postavenie vyšetrovateľov. "Dodnes nie sú patrične ohodnotení napriek náročnosti ich práce. Nesplneným sľubom je určite aj boj proti korupcii. Pochytali sa len malé ryby, skutoční veľkí hráči sú však stále na slobode, vyšetrovateľom sú hádzané polená pod nohy," odkázal.

Na margo Ozbrojených síl SR Galko zaradil do kategórie čiastočne splnených sľubov rozvoj a modernizáciu, ktorá sa však podľa jeho slov dotkla len vzdušných síl a pozemné obišla. "Navyše sa to dialo bez strategického plánovania," poukázal. Za čiastočne splnenú považuje aj kontinuitu plnenia medzinárodných záväzkov.

Pri armáde mu podľa vlastných slov chýba väčší dôraz na hospodárnosť a transparentnosť pri využívaní zdrojov či spoločné medzirezortné a medzinárodné projekty vyzbrojovania. Nedostatočné boli podľa neho aj zmeny vo fungovaní a organizácii spravodajských služieb. "Zmeny boli len kozmetické alebo vyslovene škodlivé. Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba boli zlúčené len formálne, nebol prijatý nový zákon o Vojenskom spravodajstve, neposilnila sa kontrola tajných služieb. Práve naopak, posilnili sa právomoci tajných služieb bez akejkoľvek kontroly. Posilnila sa aj kontrarozviedna činnosť na úkor rozviednej, čo pokladám za chybu," uviedol Galko.

01 - Modified: 2008-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko sa do eurozóny neponáhľa
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 04 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:20