StoryEditor

Súboj o Trenčín začala antikampaň

22.11.2006, 23:00
V najmenšom z krajských miest v Trenčíne sa proti sebe postaví súčasná a minulá vládna koalícia. O primátorské kreslo sa pobijú primátor Branislav Celler za SDKÚ-DS a KDH, a kandidát vládnej trojky Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS Otto Barborák.

V najmenšom z krajských miest v Trenčíne sa proti sebe postaví súčasná a minulá vládna koalícia. O primátorské kreslo sa pobijú primátor Branislav Celler, ktorý obhajuje svoju pozíciu za SDKÚ-DS a KDH, a kandidát vládnej trojky Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS Otto Barborák.
Ostrému predvolebnému boju nasvedčuje už rozbehnutá antikampaň. V uliciach Trenčína sa objavili bilbordy s výpočtom nesplnených sľubov súčasného primátora. Vyčítalo sa mu tiež uzatváranie neprehľadných zmlúv, nevyužité eurofondy či predaj mestského majetku. Barborák neskôr priznal, že za týmito bilbordami stojí on. Cellerovi navyše vyčítal, že ovláda miestne médiá a inzeruje v nich pred oficiálnym začiatkom kampane (15. november). V polovici októbra sa totiž objavili v meste plagáty s jeho fotografiou, ktoré propagovali štvrťročník Revue Trenčín. Celler sa však bránil tým, že nejde o volebnú kampaň, ale o propagáciu periodika, na ktorý prispieva z mestskej kasy.
Zabetónované zastupiteľstvo
Trenčín je tradičnou baštou ĽS-HZDS. Aj preto pri minulých voľbách prekvapilo, keď vyhral Celler ako nominant SDKÚ, ANO a DS. Dvadsaťpäťčlenné zastupiteľstvo pritom ovládli poslanci SDKÚ-DS a KDH. Opozíciu tvoria len štyria poslanci za ĽS-HZDS a dvaja nezávislí. Poslankyňa ĽS-HZDS Janka Fabová hovorí, že mestský parlament je "zabetónovaný" v prospech primátora. "Za celé štyri roky sa nám podarilo prelomiť ho len raz - pri prijímaní nového cestovného poriadku." Fabová dúfa, že po týchto voľbách sa zloženie zastupiteľstva zmení.
V novom volebnom období sa bude musieť mesto vyrovnať s nedostatočným miestom na parkovanie najmä v centre. Problémy spôsobuje aj železničná trať, ktorá prechádza priamo cez mesto. Jej prebudovanie by si vyžiadalo zbúranie obľúbenej mestskej plavárne.
Zákazky pre spriaznených
Mesto Trenčín bolo v minulosti kritizované pre zadávanie zákaziek spriazneným osobám. Priamo zadalo dve zákazky v celkovej hodnote 6 miliónov korún firme Europeum, ktorej spolumajiteľ Bohumil Hanzel podporoval v kampani primátora Cellera. Podozreniam čelil aj jeho predchodca Juraj Liška (SDKÚ-DS). Za jeho éry mesto kúpilo za vyše dva milióny korún nové auto Audi A6 od firmy, ktorú vlastnil sponzor SDKÚ Jaroslav Závodský.
Pri posledných voľbách do NR SR práve v Trenčíne nesprávne sčítali hlasy. Na sídlisku Juh prirátali do výsledkov 580 voličov, ktorí v skutočnosti voliť neprišli, čím dosiahli 99-percentnú účasť. V skutočnosti však prišlo len 52 percent voličov.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší problém bude mýto 02 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti zdaneniu penzií len ANO 03 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia nesľubuje stavbárom zákazky 04 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dopravcom odpustili povolenia do Nemecka 05 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Londýn a Dublin: Chceme vysvetlenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 05:48